Milyen a a számomra legmegfelelőbb hálózsák? Ez a kérdés sok ember fejében dübörög, amikor vásárlása előtt áll. Mikor használom, mire használom, mi célom van vele? A választ ez a cikk fogja megadni, így gyakorlatilag teljes képet kaphatsz mind arról,  amit tudni lehet, tudni kell ezekről a termékekről.

Emlékszem még gyerek koromban édesapám varrta a csoport pehely hálózsákjait egy norvég katalógus mintájára, amelyek még mindig tökéletesen működnek 30 év után is. De manapság, hogy elérhető lett több márka színes választéka, minden igényeket kielégítve, könnyen elveszhetünk a kínálat adta sűrű dzsungelben. Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy melyik hálózsákot válaszd magadnak, hanem arról, hogy miként szelektálj a te saját igényeidnek megfelelően.

Mindig mikor vásárolsz, határozd meg, hogy mire szeretnéd használni és milyen körülmények között. A bakancsoknál is éppen ugyanígy érdemes eljárnod, amikor trekking, vagy épp hegymászó bakancsot választod ki túráidra.

A hálózsákok között is igen nagyon a szórás. Kezdve csupán a hőmérsékleti értékekkel, a bélés tölteten át, egészen a súlyig. Ezek azok a fő szempontok amik alapján választani érdemes, de persze az ár is rendkívül fontos szerepet játszik.

A következőkben vesszük szemügyre egymás után a fő szempontokat , amelyek a legmeghatározóbbak lehetnek számodra.

A komfort hőmérséklet vagy extrém hőmérséklet a mérvadó?

A legfontosabb tulajdonsága minden hálózsáknak a hőtartása, hiszen alapvetően ez határozza meg hogy mikor használhatod azt. Vannak kevéssé szigeteltek a tavaszi, nyári, őszi időszakokra, de természetesen vannak erősen szigetelt darabok is az igazán kemény téli időszakra, vagy extrém magasságokba. Olyan termék nem létezik, ami minden évszakban minden esetre megfelelő, ezt sose felejtsd el.  Ha nyáron szeretnéd használni leginkább sátrazásra, vagy bivakra, illetve hideg időben a hegyi menedékházakban, akkor nem sok hasznát veszed a -10 fokos terméknek, mert inkább kibújsz belőle, mint sem használnád azt kényelmesen.

Gyakori kérdés és gyakori hiba, hogy összekeverik a komfort hőmérsékletet az extrém hőtartással. Lehetőség szerint sose úgy válaszd ki a hálózsákod, hogy az extrém hőmérsékletet figyeled, annak ellenére, hogy gyakran szeretnéd használni abban a tartományban. Az extrém hőtartás arra megfelelő maximum, hogy életben maradj és a minimális hő háztartásodat ellássa. Ilyen esetekben borítékolható hogy tetőtől talpig polárban és pehely ruhában vacogsz a a nagy hidegben nem elegendő mennyiséget pihenve a másnapi tevékenységedhez.

Tehát első sorban a komfort hőmérséklet a mérvadó és ez alapján válaszd a neked megfelelőt. Ezek lehetnek az egészen vékony kis könnyűektől a nagy vastag nehézkes, vagy pehely töltetűek is. Ezekről később foguk több szót ejteni blogomban.

Minden jó minőségű outdoor hálózsákon könnyen megtalálható a hőmérsékleti skála, ami alapján tájékozódhatunk, hogy az adott termék milyen körülményekhez lesz megfelelő…

A töltő anyagokról bővebben…

Napjainkban rendkívül sokféle hálózsák töltés létezik. Az egyszerűbbekben, olcsóbbakban továbbra is a vatelin töltet hódít teret, ezek előnye, hogy olcsó és ellenálló. a hátránya, hogy melegebb típusoknál igen csak megnövekedhet a súlya hálózsákodnak, amit lehet nem szeretnél annyira sokáig cipelni. További hátránya a mérete, ugyanis kevéssé lehet kis térfogatra összegyömöszölni azt. Tisztítása rendkívül egyszerű. Mosógépben vagy kézzel a megfelelő mosószerrel, öblítő nélkül. A vatelin töltet mellett egyre nagyobb teret hódít a primaloft, vagy más néven műpehely töltet. Ezek az anyagok már rendkívül jó hőtartással rendelkeznek, ám súlyuk és csomagolhatóságuk még mindig nem üti a természetes pehely tulajdonságait.

Rendkívül sok éven át az igazán jó töltőanyagnak a természetes kacsa vagy lúd pehely számított és ez most is ugyanígy van, az újonnan megjelenő modern anyagok mellett is. Amire itt érdemes ügyelni, hogy százalékos arányban minél több pehely és minél kevesebb fedőtoll legyen az általad választott hálózsákban. Ezeknek a hálózsákoknak az előnye, hogy rendkívül jó a hőtartása és ehhez elenyésző súly társul. Összecsomagolási mérete szintén kisebb mint a többi technológiánál, ugyanis a pehely közé áramló levegő fújja fel a hálózsákot és tartja számunka az optimális hőt. Az kompresszálás következtében ezt a levegőt kiszorítjuk és így egy kicsi csomagolt hálózsákot kapunk, amit könnyen tudunk cipelni a hosszú túráinkon is. Természetesen ezeknek a típusoknak is vannak hátrányai. Sajnos a pehely felszereléseknek az árait eléggé súlyosan mérik. A -15 fokos  komfort hőmérsékletű termékek nem ritka, hogy bőven 100.000 Ft fölött lesznek elérhetőek. Ez sokakat visszatart, de úgy vélem hogy ez az összeg megtérül a későbbiekben. Jó példaként tudom felhozni a bevezetőben említett varrott hálózsákomat, ami 30 év után is tökéletesen felfújódik és szigetel. További hátránya, hogy a nedvességet nem tolerálja, így agyon figyelj oda, hogyan szállítod, vagy ha bivakolsz, akkor száraz időben, vagy megfelelő bivakzsákkal tegyed azt. Manapság már vannak vízálló pehely töltetek is, természetesen  Tárolásnál ne hagyd tokjában, ugyanis a pehely összetömörödik és lehet, hogy nem fog megfelelően felfújódni a jövőben. Tisztítását csakis az ehhez megfelelő mosószerekkel ajánlom elől töltős gépben mosó golyókkal, vagy teniszlabdákkal kiegészülve, mert azok fogják a pelyhet egyengetni a forgó mozgás közben.

Rendkívül sok éven át az igazán jó töltőanyagnak a természetes kacsa vagy lúd pehely számított és ez most is ugyanígy van, az újonnan megjelenő modern anyagok mellett is. Amire itt érdemes ügyelni, hogy százalékos arányban minél több pehely és minél kevesebb fedőtoll legyen az általad választott hálózsákban. Ezeknek a hálózsákoknak az előnye, hogy rendkívül jó a hőtartása és ehhez elenyésző súly társul. Összecsomagolási mérete szintén kisebb mint a többi technológiánál, ugyanis a pehely közé áramló levegő fújja fel a hálózsákot és tartja számunka az optimális hőt. Az kompresszálás következtében ezt a levegőt kiszorítjuk és így egy kicsi csomagolt hálózsákot kapunk, amit könnyen tudunk cipelni a hosszú túráinkon is. Természetesen ezeknek a típusoknak is vannak hátrányai.

Sajnos a pehely felszereléseknek az árait eléggé súlyosan mérik. A -15 fokos  komfort hőmérsékletű termékek nem ritka, hogy bőven 100.000 Ft fölött lesznek elérhetőek. Ez sokakat visszatart, de úgy vélem hogy ez az összeg megtérül a későbbiekben. Jó példaként tudom felhozni a bevezetőben említett varrott hálózsákomat, ami 30 év után is tökéletesen felfújódik és szigetel. További hátránya, hogy a nedvességet nem tolerálja, így agyon figyelj oda, hogyan szállítod, vagy ha szabad ég alatt töltöd az éjszakát, akkor száraz időben, vagy megfelelő bivakzsákkal tegyed azt. Manapság már vannak vízálló pehely töltetek is, természetesen  Tárolásnál ne hagyd tokjában, ugyanis a pehely összetömörödik és lehet, hogy nem fog megfelelően felfújódni a jövőben. Tisztítását csakis az ehhez megfelelő mosószerekkel ajánljok elől töltős gépben mosó golyókkal, vagy teniszlabdákkal kiegészülve, mert azok fogják a pelyhet egyengetni a forgó mozgás közben.

És az extrák, amik nélkül létezhetsz ugyan, de nagyon hasznosak…

Az első ilyen extra az a hálózsákod vízlepergető képessége. Azok akik a szabadban alszanak az ég alatt, vagyis bivakolnak, elengedhetetlen lehet egy vízlepergető bevonatú zsákba bújni. Így a reggeli harmat, havazás, vagy egy nagyon gyenge esőzés még nem jelentene gondot. Persze a legjobb megoldás itt is. A vízlepergető hálózsákokat minden esetben jól jelölik, a pehely változatoknál kaphatóak a vízálló töltetekkel rendelkezők is.

Belső szigetelő gallér szerepe nagyon is fontos. Ez meggátolja, hogy a meleg levegő kiszökjön, így a hálózsákodba bújva mindig az optimális hőmérsékletet élvezheted.

Lehetőség van jobb és bal cipzáros modelleket is vásárolni ugyanazon típusokból, így azokat akár össze is lehet cipzározni ha ketten szeretnétek egy nagy paplan

Magas kategóriás pehely hálózsákok már a víztaszító bevonat mellet, vízálló pehely töltetekkel is rendelkeznek. Ezzel elősegítve a száraz ébredést…

A beépített nyaki gallér kiemelt szerepet játszik a hálózsákunk hőtartásában, ugyanis meggátolja hogy a felmelegedett levegő kiszökjön, és így folyamatos állandó hőmérsékleten tud tartani a hideg éjszakáink során…

Kiegészítők amik jó ha pluszban a zsákodban lapulnak…

Hálózsákodat ki tudod egészíteni pár rendkívül hasznos kiegészítővel, ami olykor elengedhetetlen társai az utazásodnak. Egyre többen vannak, akik törekednek a minimális csomag méretre és a kis súly cipelésére a túra, hegymászásaik során. Ilyenkor gyakran le kell modnani a sátor adta kényelemről és a bivak részesül előnyben, ami valóban elenyésző cipekedéssel jár, ám a komfort fokozata is megkövetel némi lemondást. Ehhez a szabadtéri bivakoláshoz a legjobb barátod egy remek minőségű, könnyű vízálló, lélegző bivakzsák lesz. Az outdoor piacon sokat találhatsz, és már-már bele is lehet zavarodni abba hogy melyiket válaszd. Nos inkább azt szűrd először le, hogy mit nem érdemes választani

Érdemes kerülnöd a nem lélegző típusokat, hiszen ha kívülről ugyan nem is ázik be, a saját kicsapódó pára szépen megül a zsák belső falán és abban az esetben ugyanúgy átázhat hálózsákod és kényelmetlen élményekkel szembesülhetsz a hajnali órákban.  Keress olyan modelleket, amelyek valamilyen jó membránnal vannak belülről borítva ami engedi a párát kifele de a külső nedvességet kint tartja. Nyilván ez sem lesz 100%-os megoldás, mert valamennyi pára így is bent fog maradni. Ilyen membránok pld: Gore-tex, Event, PTX, Sympatex stb…

Törekedj a kis súlyra, hiszen azért is választod ezt a táborozási módszert, hogy minél könnyebb csomaggal tudj mozogni. Nem érdemes sátor ponyva nehézségű bivakzsákot cipelned. Végül de nem utolsó sorban a méret lehet a lényeg. Lehet választani egy illetve kétszemélyes bivakzsákokat is. A nagyobb méret előnyei, hogy akár ketten is befértek és így hatékonyabban fel lehet fűteni azt az igazán hideg napokon is. Ha egyedül vagy, abban az esetben nem kell azon törnöd a fejed, hogy miként férsz bele a matracoddal, hálózsákoddal a zsákba, de még a bakancsodat, hátizsákodat és a felszerelésedet is el tudod dugni benne, így azok szárazon maradnak a reggeli kelést követően is. Az egy személyes bivakzsákok előnye egyértelműen a kis csomag méret és az súly, de a fentebb említett vízhatlan felszerelés tárolásról másként kell gondoskodnod.

További hasznos kiegészítő termék, amiről érdemes szót ejteni, azok a hálózsák bélések. Nem kell túlzottan bonyolult dologra gondolni, de mégis annál hasznosabb kiegészítő. Azon felül, hogy higiéniai szempontól megkérdőjelezhetetlen a létjogosultsága, még a hálózsákod hőfokát is képes emelni 1-2 fokkal, de nem ritka, hogy egyes modellek akár 10-15 fokot is képesek javítani a komfort hőérzeten. Anyagukat tekintve lehet kapni polyester, pamut, selyem anyagokból. De nem ritkák kombinált típusok is az olcsótól az egészen drágáig. Önmagukban is kiválóan használhatóak, ha menedékházban nem szeretnéd az ottani pokrócokat használni önmagában, amit ugye nem túl gyakran tisztítanak az előtted megszállt vendégek után. Apró csomag mérete és pille súlya miatt úgy gondolom, hogy a hátizsákod állandó lakója ez a remek kis termék.

Szummázva a fent leírtakat, először tervezd meg azt amire használni akarod a hálózsákodat. Legyen az könnyű túrázás és kempingezés vagy hegymászás zord tájakon. Az bizonyos, hogy a gondos termék válogatás és utánajárás meghozza a gyümölcsét. Ne félj kikérni a szakeladók tanácsait és tapasztalataikat, hiszen remekül ismerik a termékeket. A jól összeválogatott kiegészítőkkel meg még inkább saját igényeidhez tudod formálni a terméket. Aludj kényelmesen melegen és ébredj szárazon kipihenten, mert a másnapi kihívásokra az energiát az éjszaka során nyered vissza.