Minél kisebb a zsákod, minél könnyebb, annál kényelmesebb és élvezetesebb a túra, mászás. Van még egy előnye annak, ha kevés cuccal vágsz neki: nem kell annyit pakolászni!

Minden alkalommal amikor kinyitod a hátizsákodat, hogy valamit elővegyél-elrakjál, akkor a benne található tárgyak számával arányosan nő a pakoláshoz szükséges idő. Ha ezt napjában többször megteszed, esetleg több napon keresztül, akkor a hangulat, a túra utáni emlékeid a “sokpakolás” irányába tolódhatnak el.

Ezért alapvetően minimalizmus-pártiak vagyunk: legyen minél könnyebb, kisebb és minél kevesebb holmiból álló felszerelésed. Íme néhány tanács a “hogyan”-ra…

Merinoi gyapjú aláöltözet

A műszálas aláöltözetek valóban elvezetik az izzadtságot többnyire és szárazon tartják a bőrödet… viszont rendkívüli mértékben büdösödnek. Többnapos túra esetén valószínűleg több mint egy aláöltözetet csomagolsz.

 

A merinoi gyapjúból készült aláöltözetek ezzel szemben ugyanolyan jól vezetik el a nedvességet, de alig büdösödnek. Akár egyhetes túrára is csak egy-egy ilyen felsőt, illetve alsót szoktunk csomagolni, mert ez az anyag minden másnál jobban ellenáll a büdösödésnek. Ha merinoi aláöltözetet veszel, kevesebb cuccot kell magaddal vinni a  zsákba, ami nem csak könnyebbé teszi a zsákot, de a kevesebb holmi kevesebb pakolással-nyűggel jár.

Mellény

Általában túrázáskor, mászáskor nem fázik az ember karja… főleg akkor nem, ha a törzsedet melegen tudod tartani és a kézfejed felől sem hűl a test. Helyet és súlyt spórolhatsz, ha kabát/pullover helyett mellényt használsz. Természetesen ettől még kell hosszú ujjú felső is, különösen külső, héjkabát. De egy alsóbb rétegnek vagy alsóbb pehely-rétegnek megteszi egy könnyű pehely-mellény is, amivel helyet, súlyt takarítasz meg.

Beépített kamásli

Kisebb, könnyebb és ugyanazt a célt szolgálja, mint a különálló kamásli. Ezt ráadásul soha nem kell külön elcsomagolnod, mert tipikusan a nadrágodba cipzározva hordod. Ha becipzározható kamáslival rendelkező nadrágod van, akkor

  • eggyel kevesebb dolog hánykódik külön a hátizsákodban
  • nem kell külön bíbelődnöd a felvétellel-elrakással
  • sokkal könnyebb, mint egy különálló kamásli.

Mégis, akkor minek külön kamásli? Hát, ha nem vagy gyakorlott hágovasas túrázó, akkor bizony elő fog fordulni, hogy a vas karmaival belerúgsz a nadrágodba. Jobb egy 9000 forintos kamáslit elszakítani (amit akár javítani is lehet), mint egy 40+ ezer forintos nadrágot, amit nyűgösebb javítani.