Így válassz ideális hálózsákot

A hálózsák kicsit olyan, mint az otthon melegének meghosszabbítása, ha úgy tetszik, “exportja” a vadonba. 

Egy nehéz, fázós nap után boldogan csusszansz bele a hálózsákba, hogy a gyorsan bekövetkező felmelegedéssel együtt rögtön kicsit nagyobb biztonságban, kényelemben érzed magad. Segítünk eligazodni a hálózsák-választék labirintusában-

A képen egy Valandre Bloody Mary hálózsák

A meleget adó hálózsák a vadon közepén olyan, mint egy vezeték nélküli kapocs a civilizációhoz – és egyben a hidegben túlélés talán legfontosabb eszköze. De minimum a pihenésed, (s így a másnapi teljesítményed) és az egészséged múlik azon, hogy melegen tartson a hálózsák éjszaka. A hálózsákválasztás egyre trükkösebb téma, mert óriási a választék már az egyes kategóriákon belül is. Most segítünk abban, hogy kiválaszd a céljaidnak megfelelő túrahálózsákot.

Értelemszerűen a legfőbb szempont a hőszigetelés – tehát, először is, azt kell eldöntsd, hogy milyen hidegben (vagy melegben) kerül bevetésre a hálózsák?

Másodsorban a súly/méret kettős az, ami leszűkíti a lehetőségeket (illetve, az ezzel együtt járó ár-kérdés). A súlyt és a méretet elsősorban a hálózsák töltete határozza meg, ebbe jól belemegyünk és geek-outolunk egyet a cikk végén. Még mielőtt lubickolnánk egyet a technikai nüanszokban, nézzünk meg egy még inkább alapvető kérdést…:

Ritkaságok spéci esetekre, amikor minden gramm számít: hibrid-hálózsák-bivakzsák

A hálózsák bevetési területe - az első szempont

...avagy, ki viszi a hálózsákot: Te vagy az autód?

Bár ez a blog elsősorban túrázóknak készül akik hátukon cipelve viszik a hálózsákot, ne felejtsük: mi is sokszor sátrazunk autóval nyáron (pl. sziklamászóhelyek közelében vagy tengerparti kiruccanásokkor), ahol kevésbé lényeges a hálózsák mérete és a hőszigetelés szinte egyáltalán nem szempont. Mivel a méret és a teljesítmény nem szempont, előtérbe kerülhet a keleti kényelem.

Ilyen autós-sátrazós célokra – különösen, ha nem számítasz 10 fok alatti éjszakai hőmérsékletre – tökéletesen megfelelnek a téglalap-zsákok. Sokkal kényelmesebb: szabadon tudsz forgolódni, rugdalózni bennük, nincs útban a kapucnija (amit egyébként sem használsz melegben). Bonusz, hogy könnyebben összecipzározható a csajod/pasid kompatibilis cipzárú zsákjával. Így kétszemélyes óriáspaplanként segíti elő az outdoor romantika fellobbanását. 

Ezek a téglalap-zsákok összecsomagolva hatalmasak – ilyennel kezdtem túrázni zsenge koromban a 90-es években; a 65 literes hátizsákom felét elfoglalta az a hálózsák, amiben +12 fokban már dideregtem. 

Ezzel ki is lőttük a téglalap-zsákokat, innentől a “múmia”-típusú hálózsákokról beszélünk.

A hálózsákon feltüntetik azt a hőmérséklet-tartományt, amire ajánlják a használatot. Általában high, comfort, extreme felosztással találkozhatsz, mely hármasból Téged vásárláskor csakis a comfort kell érdekeljen.

Ésszerűbb és elterjedőben van csak a komfort, illetve a komfortfokozat alsó határának feltüntetése (utóbbit többnyire a comfort limit szópár jelöli). Ez adja meg ugyanis, a valódi “bevetési tartományt”.

Hálózsákok hőmérséklet-tartománya

“Honnan tudom, milyen szubjektív hőérzetet jelent a “comfort” és az “extreme” és egyáltalán hogyan mérik ezeket?” – hangozhat a kérdésed. Nos, Európában egy ipari szabvány határozza meg a hálózsákok hőértékeire vonatkozó jelölést és azt is, hogy milyen eljárással kell tesztelni a zsákokat.

A comfort hőfokozat definíciója: egy átlag ember kényelmes pozícióban át tud aludni egy éjszakát anélkül, hogy felébredne (a hideg miatt. A társad horkolása más kérdés). A komforthatár pedig, amikor a sima, kinyújtózott fekvéshez túl hideg van, de a zsákban összekuporodva nem fázol.

Mert hogy, az extreme-re nem érdemes bazírozni, az extrémnek megjelölt hőmérséklet mellett definíció szerint a zsák “éppen, hogy életben tart”. Bevallom, vékonypénzű egyetemistaként én is úgy választottam hálózsákot, hogy “kemény vagyok, az extrémre építek” – és a -2°C-os komfort, -10°C extrém-értékű zsákot vettem téli bivakolós kalandjaimhoz (-5 és -10°C között használtam). Maradjunk annyiban, hogy tévedtem. Az extrém tartományra alapozni nem okos dolog. 

A “high”, tehát a felső hőmérséklet-limit mérsékelten hasznos információ vásárláskor. Azt kell tudnod, ha a hálózsák túl meleg, egy ponton túl nem tudod megoldani a hőszabályzást cipzározgatással-kitakaródzással.

Ha túlságosan kitakaródzol-kicipzározod, mert megsülsz, a hideg bekúszik a nyílásokon, és míg a hátad még izzad, az oldalad már elkezd fázni.

A hálózsák mérete és súlya

Gyakorlatilag kétféle töltetet haszálnak hálózsákokhoz: kacsából vagy libából származó tollat/pelyhet, illetve szintetikus anyagokat.

A szintetikus, “pehely-utánzatokból” természetesen több féle létezik, mint ahogy a pelyheknél is van némi variálási lehetőség. Az átláthatóság és a gyors megértés kedvéért íme egy táblázat, ami szemléleteti a fontosabb előnyeit az egyes szigetelőanyagoknak.

Egy nagyon átlagos és nagyon körülbelüli, nagyon hozzávetőleges (következésképp nem túl hasznos) érték: egy háromszemélyes, három évszakos sátorban 3-4 fokkal tud melegebb lenni három bentlévő ember esetén éjszaka. Még egyszer, hangsúlyozzuk ezen népi megfigyelés megbízhatatlanságát.

A hőérzet igen, mert a becipzározott sátradban nem fúj keresztül a szél, de a hőmérséklet pusztán néhány fokkal lesz melegebb. Természetesen, amint elkezdi sütni a nap a sátrat, beindul az üvegház-hatás és -5 fokban is tud 25 fok kerekedni odabent, no de nem releváns, mert a hálózsákot éjszakára veszed.

A sátornál jóval nagyobb szerepe van a hőérzetnél és a hálózsákod “teljesítményénél” a derékaljnak. A derékalj, – újabban matrac – egy külön téma, de nagyon röviden annyit el kell mondanunk, hogy a zárt cellás derékaljaknak és a matracoknak sokkal jobb a hőtártása, mint a nyílt cellásoké. A nyílt cellás polifoamok többnyire olcsók és csekély a hőszigetelésük és csúnya meglepetést tudnak okozni. Pl. amikor egy -5°C komfortfokozatú hálózsákkal 0 fokban dideregsz (ezt a bakit is elkövettem, egy életre megtanultam a matrac minőségének fontosságát). Tehát: hideg körülmények közt hidegre szánt derékaljat válassz!

A méret kapcsán a hálózsák hosszát is meg kell említeni: többnyire 185 cm alatt vs afeletti testmagasságra oszlik a mezőny és oda kell figyelni, mekkorát veszel. Ha túl rövid a hálózsák, akkor nem tudod rendesen a fejedre húzni a kapucnit. Ha 30-40+ cm-el hosszabb a testednél, akkor nem tudja felfűteni a tested. 

Pehelytudomány

Hogyan döntsd el egy pehelyzsákról, hogy mennyire minőségi, és mire számíthatsz tőle?

Először is, hogy értsük, mitől “működik” a hálózsák szigetelése (és általában minden szigetelés): úgy működik, hogy a töltőanyag szálai közt megreked a levegő, amit átmelegít a testedből kiáramló hő. Ez a meleg levegő réteg körbevesz, ettől nem fázol (annyira). Minél jobban “beragad” a levegő a szigetelőanyagba, annál hatásosabban szigetel.

Nomármost, a pehely esetében három tényezőt kell ismerni:

  1. töltőerő
  2. töltősúly
  3. pehely típusa és összetétel

Pehely hálózsákok töltőereje

A töltőerő azt határozza meg, hogy a pehely mennyire terebélyes, azaz egy hozzávetőleges “szigetelési együttható”. Mértékegysége a CUIN és angol oldalakon “fill power”-ként (FP) is utalnak rá. Minél magasabb a töltőerő, annál kevesebb pehelyre van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a mértékű szigetelő hatást elérd.

Van még egy fontos összefüggés: minél nagyobb az FP érték, annál kisebbre össze lehet nyomni és annál tartósabb a pehely. Hálózsákokhoz 600-900 FP értékkel bíró pehelytöltetet használnak – kabátok, mellények töltetében már 500 FP-val is találkozhatsz.

Egy magas töltőerejű zsák, amikor kibontod, szinte felfújja magát – ahogy kirugják magukat a töltőanyag szálai, úgy jelentősgen megnő a térfogata, “pufi lesz”.

Pehely hálózsákok töltősúlya

Értelemszerűen a töltősúly azt jelzi, hogy hány gramm pehely kerül az adott hálózsákba.

Az alacsonyabb töltőerejű töltetekből több kell ahhoz, hogy ugyanazt a töltőhatást elérd. Ezzel együtt nehezebb és terebélyesebb lesz a zsák összecsomagolt állapotban. 

Fontos, hogy amikor hálózsákot vásárolsz, a “650-es töltés” esetén tisztában légy azzal, hogy töltőerőről van-e szó, vagy töltősúlyról.

A pehely típusa és összetétele

Még egy figyelembe veendő tényező pehelyzsák választásakor az, hogy milyen madárból származik a toll, illetve a tollak összetétel. Alapvetően kacsából is libából származik a ruházatra és hálózsákokba szánt toll. A kacsatoll egy kicsit elérhetőbb, de egy árnyalatnyival gyengébb szigetelési tulajdonságokkal rendelkező töltőanyag, mint a liba. A drágább eszközökben, tehát, libatollat találsz. Fontos megemlíteni a toll/pehely arányt is; a szigetelés oroszlánrészét, ugyanis, nem az állat fedőtollai “végzik”, hanem a belső, a fedőtollak alatt lévő pihék. Hálózsákokban a pihetoll/fedőtoll-arány 80/20-tól 95/5-ig terjed. Minél magasabb a pihetoll-arány, annál kevesebb töltet kell a zsákba, annál kisebb és könnyebb lesz.
Pehely hálózsák
Ez egy ultrakönnyű Marmot Plasma 30 hálózsák, de már nem gyártják

Vízállóság: többször említetteük, hogy a pehely nagy átka a nedvesség. Az elmúlt évtizedekben számos kísérletet láttunk a pehely eszközök vízzel szembeni ellenállásának növelésére. Az egyik kézenfekvő megoldás maga a hálózsák (vagy kabát) külsejének a kezelése még a gyárban ún. DWR bevonattal (Durable Water Repellent, azaz “tartós vízlepergető” réteg. Ez enyhén víztaszítóvá teszi a külső réteget, ami kétségkívül segít.

 

Meggyőző demo a DownTek csodatulajdonságáról

Egy lépéssel tovább viszi a “pehely nedvesség elleni küzdelmét” a DownTek technológia, ami egy spéci, nanotechnológiát alkalmazó eljárással magát a pelyhet látja el vízlepergető réteggel. “Hidrofóbbá” teszi – ez a szakmai kifejezés, (mely szóról nekem inkább a gyerekkori szomszédom strandon előadott hisztijei jutnak eszembe).

A cég szerint 30%-os javulást ad különösebb súly-növekedés és pehely szerkezetének sérülése nélkül, de a valóság ennél kicsit árnyaltabb; súly-méret területen mindenképp ront az összképen és széles körben nem terjedt el a nagy outdoor gyártók körében, de jó néhány neves hálózsákgyártó használja, így a Rab és a Big Agnes. A Zajo is pl. DownTeket használ Bering Exped hálózsákjainak töltéséhez.

Ezt a zsákot használja, egyebek mellett, Klein Dávid és Suhajda Szilárd meglepően nagy magasságokban is himalájai expedícióik során. Szilárd elmondása szerint a cég által megadott -9 – -15°C komfortzónánál alacsonyabb hőmérsékletekben is működött. Az alaptáborban és az addig tartó trek során pedig Zajo Chamonix Down hálózsákokat használnak, melyben szintén DownTek-jósággal kezelt kacsatollak őrzik a megfáradt túrázó álmát.

Egyéb tudnivalók hálózsákvásárláshoz

  1. Fontos a cipzár minősége. Ezzel együtt az is, hogy a puhább, belső anyag védve legyen a cipzártól, mert nincs annál idegesítőbb, amikor az anyagot bekapja és beragad a cipzár. A cipzár ne érintkezzen közvetlenül a belső anyaggal, legyen ott egy keményebb-merevebb anyag elválasztóként.
  2. Zsebek: van, hogy hálózsákok mellkas-részén akár kívülről, akár belülről találunk zsebet telefonnak/lámpának/GPS-es órának. Ajakírnek. Zsebkendőnek. Ez jól tud jönni hidegben, mert így az akkumulátoros kütyük, amik köztudottan nem szeretik a hideget, szintén élvezhetik a testhőd nyújtotta előnyöket.
  3. Tárolás: Ha hosszú ideig összepréseled a hálózsákot, akkor nem lesz hálás a töltőanyag. Érdemes ezért fellógatva tárolni: vagy fogasra akaszd, vagy a lábrészen található, ezt a célt szolgáló fülek által. Néhány zsákhoz adnak nagyméretű tároló-zsákot is, ez a 2. legjobb megoldás a fellógatás után.

Hálózsák alján lévő fülek - ezeknél fogva kell fellógatni

Milyen hálózsákot válassz ____ túrádra?

Összeszedünk néhány gyakori “felhasználási estet”: íme, hogy milyen komfortfokozatú hálózsákot érdemes keresned túrádhoz:

Milyen töltőanyagot válasszak a hálózsákhoz? A pehely vs szintetikus vita

Igaziból nincs vita. A pehely egyetlen hátránya a szintetikus anyagokkal szemben a nedvesség iránti érzékenység. Egy elázott pehelyhálózsák kiszárításához bő egy nap meleg napsütés kell, hideg vagy párás körülmények közepette pedig lehetetlen kiszárítani a szabadban.

Ha utad hideg, esős közegbe vezet, ahol hosszú napokon/heteken át túrázol és esetleg drybag használata mellett sem tudod garantálni a zsák szárazságát, akkor válassz szintetikus bélésű zsákot.

Nyilván érdemes lehet szintetikus töltet mellett dönteni akkor is, amikor nincs tétje a méretnek és a súlynak. Minden más esetben érdemes pehely töltetetre törekedni. A pénzügyi mérlegeléskor figyelembe veendő az is, hogy a pehely hálózsáknak, különösen a jó minőségűnek, hosszabb az élettartama.

A szintetikus anyagot egyébként gyorsabban “szétfekszi” az ember. Kilapul, és a szálak nem nyerik vissza eredeti terebélyességüket. Lelapulnak, összetöredeznek és így kevesebb levegőt képesek raktározni.

A pehellyel kapcsolatos etikai kérdés

Hogy jön az etika kérdése a hálózsákok témaköréhez? Úgy, hogy a pehely és a toll állatokból származik. Nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények közt kerül le az állatról a pehely.

Csak élelmezési célokra levágott, tehát elpusztított kacsákatból és libákból szabad tollat eltávolítani – így az állat külön nem szenved.

Ennek ellenkezője az a kegyetlen eljárás, melynek során még az élő állatból húzzák ki a tollat, iszonyú szenvedést okozva nekik. Szerencsére egyre több túratársunk számára fontos a természet védelmének ezen dimenziója is az általa használt termékekenek.

Ők úgy tudnak megbizonyosondi a vásárolt termékek “etikai tiszaságáról”, hogy a Responsible Down Standard logoját keresik a termékeken. Ez egy tanúsítvány, mely azt bizonyítja, hogy a pehely-termék felelős módon lett előállítva.

Kérdezz – ezért vagyunk

Reméljük, e kis vásárlási segédlet hozzájárul ahhoz, hogy céljaidnak és lehetőségeidnek megfelelő hálózsákot találj. 

Bátran keresd ügyfélszolgálatunkat kérdésekkel, szívesen adunk tanácsot, véleményezünk termékeket vásárlás előtt. 

Ezzel együtt szétnézhetsz a mi webáruházunkban is, ahol kézzel válogatott hálózsákokat találsz – mind szintetikus töltettel, mind pedig pehely és hidrofób kezelésű hálózsákokat. 

Hol érdemes vásárolni?

 

A legjobban nyilván annak örülünk, ha nálunk veszed az outdoor cuccaidat, de egyszerűbb zsákokat (nyárra, kempingezésre – ahol nincs tétje a dolognak) akár hipermarketekben, akár a Decathlonban is lehet venni. 

Utóbbi helyen magasabb minőségű zsákok is akadnak, de a minőségi felszerelésnél a “nagy kék áruház” gyakran elveszti az árelőnyét – és ha már így, akkor jobb hazai túraboltokban vásárolni és őket támogatni. Itt ráadásul nagyobb eséllyel találsz hozzáértő eladókat. Két kedvenc konkurensünk a Trexpert és a Tengerszem.

Bárhol vásárolsz a végén, a Campside/iKaland ügyfélszolgálatát nyugodtan hívhatod tanácsért, mert idehaza alighanem mi vittük a legtöbb embert zord, magashegyi körülmények közé és első kézből tudjuk, mi működik s mi nem.

Sharing is caring!